Maailman hienoin kello

Käväisin taannoin todella pikaisella visiitillä Strasbourgissa, ja oikeastaan matkan ainoana tarkoituksena oli nähdä katedraalissa sijaitseva Strasbourgin astronominen kello. En tiedä onko se virallisesti maailman hienoin, mutta varmasti menee millä tahansa listalla top kymppiin. Vaikka paikalta ottamieni kuvien laadussa on lievästi sanottuna toivomisen varaa, käynee tämä toivottavasti ilmi niistäkin. Katsokaa noita yksityiskohtia ja tuota steampunkahtavaa estetiikkaa! Aijettä.


Strasbourgin katedraalissa on ollut astronominen kello keskiajalta lähtien, ja tämä nykyinen on järjestyksessään kolmas. Ensimmäinen kello rakennettiin 1300-luvulla, ja siinä oli muun muassa kullattu, liikkuva kukko, jota pidetään maailman ensimmäisenä automaattisesti toimivana vimpaimena. Seuraava kello rakennettiin 1600-luvulla ensimmäisen lakattua toimimasta. Se oli monella tapaa varsin mullistavan monimutkainen kello astronomisine laitteineen ja koristeineen, mutta lakkasi toimimasta vuoden 1788 paikkeilla ja seisoi kirkossa hiljaisena aina siihen saakka, kunnes vuonna 1838 Jean-Baptiste Schwilgué -niminen strasbourgilainen kelloseppä alkoi rakentaa uutta kelloa.



Schwilgué sekä hänen työryhmänsä työskentelivät kellon parissa viiden vuoden ajan. Tuona aikana he rakensivat hämmästyttävän monimutkaisen koneiston. Tästä on osoituksena muun muassa yllä olevassa kuvassa näkyvä ensimmäinen Gregoriaanisen kalenterin mukainen computus, eli mekaaninen laite pääsiäisen päivämäärien laskemiseen. Tämän lisäksi kellossa on muun muassa pyhimyskalenteri sekä kuun asentoa näyttävä laite.



Kellon erikoisuutena on lisäksi kaikki se, mitä tapahtuu joka päivä klo 12.30. Tällöin kelloa pääsee myös pikku maksusta katsomaan toiminnassa. Aluksi ylempänä näkyvä enkeli lyö vasaralla pientä kelloaan. Seuraavaksi kukko alkaa kiekua, toinen enkeli kääntää tiimalasinsa ympäri, ja viikatemies tulee esille. Hänen ohitseen kulkevat ihmisen elämänvaiheita symboloivat lapsi, teini, aikuinen ja vanhus. Lopuksi apostolien kulkue kulkee ohi Kristuksen, joka siunaa heistä jokaisen. Kellon rakentajien kristillinen arvomaailma ja kuoleman vääjäämättömyys näkyvät aika koskettavasti ja samalla sympaattisestikin mekaanisten hahmojen liikkeissä. YouTubesta löytyy myös video kellosta toiminnassa.


Kello siis sijaitsee Strasbourgin katedraalissa (Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg tai Liebfrauenmünster zu Straßburg), joka on valehtelematta hienoimpia keskiaikaisia kirkkoja, joissa olen ikinä käynyt.  Katedraali on rakennettu vuosien 1277–1318 aikana. Monet kirjoittajat, heidän joukossaan Hugo ja Goethe ovat ihastelleet sen upeutta, eivätkä syyttä. 



Lisätietoja: 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti