Highgate

Taannoisella Lontoon-matkallani oli pääasiallisena tavoitteena muu kuin nähtävyyksien katselu (kyllä, Mme Floren on emansipoituneena naisena todettava olleensa kaupungissa työasioissa), mutta Highgaten hautausmaan olin päättänyt nähdä. Vanhojen hautakivien, enkelipatsaiden, suurten lehtipuiden ja kaikkialle tiensä löytäneen muratin luoma huikean vihreä, epätodellinen maailma oli hieman pidemmän metromatkan ja sen jälkeisen eksymisen arvoista.


Highgate on avattu vuonna 1839 yhdessä kuuden muun keskustan ulkopuolisen hautausmaan (tunnetaan nimellä The Magnificient Seven) kanssa, ja halki vuosisadan se oli Lontoon tärkeimpiä hautausmaita. Viktoriaanisen Englannin suorastaan intoutunut – ja monella tapaa myös hyvin romanttinen – suhtautuminen kuolemaan näkyy hautausmaalla selvästi. Patsaat ovat sentimentaalisia ja koristeellisia, osa rakennelmista jopa mahtipontisia. Highgateen on haudattu joukko kuuluisia englantilaisia, joista itselleni jäi mieleen erityisesti Cruftsin koiranäyttelyn perustajan Chales Cruftin hauta. Sitä koristi luonnollisesti koirapatsas, vaikka oppaamme mukaan herra Cruft oli täysin kissaihminen. Kuuluisin Highgateen haudattu henkilö lienee Karl Marx.

Hautausmaan vanhempi länsiosa pääsi 1900-luvulla villiintymään ja kasvamaan täysin umpeen. Suuremmissa mausoleumeissa pesi lintuja ja niiden ikkunat rikottiin. Tämän vuoksi hautausmaata hoitamaan perustettiin Friends of Highgate Cemetery Trust, joka ensin perkasi sen esille (kaltaisteni romantikkojen onneksi ei kuitenkaan liian huolellisesti) ja nykyään huolehtii siitä ja järjestää opastettuja kierroksia. Länsiosaa hautausmaasta ei itse asiassa pääse kiertämään muuten kuin oppaan seurassa, mutta tätä ei kannata pelästyä, sillä ainakin meidän saamamme opastus oli viihdyttävää, yksityiskohtaista ja asiantuntevaa.

Nykyään Highgate on kuuluisa myös siellä 1970-luvulla riekkuneen vampyyrin takia. Eräs 1960-luvun lopulla hautausmaalla aikaansa viettäneen okkultistiryhmän jäsen väitti nähneensä hautojen välissä vaeltelevan harmaan hahmon, ja myöhemmin samankaltaisia kertomuksia kuultiin muiltakin. Kaksi vampyyrin nähnyttä herraa päätti lopulta – keskenään kilpaillen – järjestää vampyyrinmetsästysyön Highgatessa, mikä aiheutti suuren mediakohun. Ilmeisesti molemmat väittävät yhä olevansa ainoita oikeita manaajia, ja molemmat jatkavat yliluonnollisten ilmiöiden tutkimista. Mies parat – heidän olisi todellakin pitänyt syntyä sata vuotta aikaisemmin!


Highgaten lähin metroasema on Archway, mistä itse hautausmaalle on reilun kymmenen minuutin kävelymatka. Opastettuja kierroksia länsiosaan järjestetään arkipäivisin klo 14 ja viikonloppuisin vuodenajasta riippuen hieman useammin. Kierroksen hinta on £5 ja kesto tunnin luokkaa.


Dark Destiny
Friends of Highgate Cemetery
Wikipedia: Highgate Cemetery
Wikipedia: Highgate Vampire

2 kommenttia:

  1. Hei

    Minäkin olen kauan haikaillut retkeä Highgateen.Siellä on mielenkiintoisia ihmisiä haudattuina ja itse hautausmaa kuulostaa kiehtovalta.

    Kerttuli Karonen

    VastaaPoista
  2. Hei! Se on tosiaan upea paikka, jos vain onnistuu niin ehdottomasti vierailemisen arvoinen. Lontoossahan on muitakin hienoja viktoriaanisia hautausmaita, mutta tästä tekee ehkä aivan erityisen se, miten runsas ja metsittynytkin kasvusto siellä on.

    VastaaPoista