Ladyn tyyli

Pitkän aikomisen jälkeen kävimme Mme Zalan kanssa lopultakin viikonloppuna katsomassa Museokeskus Vapriikissa Ladyn tyyli -näyttelyn. Kyseessä on kertakaikkisen lumoava katsaus yhden varsin erikoislaatuisen ihmisen elämäntyöstä yhdistettynä upeisiin vaatteisiin, kenkiin ja asusteisiin 1850-1950-luvuilta.


Kuva: Lady Ostapeck

Näyttely esittelee vierailleen amerikansuomalaisen valokuvaajan Lady Ostapeckin, joka taitaa olla kaikkien neo-viktoriaanien esiäiti ja kruunaamaton kuningatar. Amerikassa vuonna 1918 syntynyt ja kasvanut Lady O., jonka suomenkielinen nimi on "unohtunut", oli nuorena töissä retusoijana valokuvaliikkeessä. Ostettuaan talon maalta 1960-luvulla hän ryhtyi ottamaan kyläläisistä valokuvia vanhalla Korona View -paljekamerallaan. Näitä muotokuvia varten hän on pukenut kuvattavansa vintagevaatteisiin ja luonut sopivan tunnelman niinikään omistamillaan vanhoilla esineillä. Ladyn itsensä mukaan tärkeintä on löytää ihmisen salaisimmat toiveet ja hänen sielunsa; vanhojen vaatteiden, huonekalujen ja esineiden keskellä he uskaltavat olla sitä, mitä haaveilevat olevansa.


Kuva: Lady Ostapeck

Näyttelyssä on uskomattoman hieno, miltei unenomainen tunnelma. Valokuvissa tavalliset ihmiset ovat muuttuneet toisiksi: romaanien ja historian hahmoiksi, ja kuitenkin jokainen heistä näyttää itseltään, jokaisella tuntuu olevan tarina kerrottavanaan. Lady Ostapeckin valokuvat ovat ylistyslaulu haaveille ja historialle, kadonneelle maailmalle, joka on silti yhä olemassa. Samalla näyttely on informattivinen ja kiehtova katsaus jokaiselle muodin historiasta kiinnostuneelle - sekä ainakin itselleni aikamoinen inspiraatioruiske ompeluharrastuksen elvyttämiselle.

Näyttely on avoinna 18.3.2012 asti. Kannattaa käydä!

1 kommentti:

  1. Oi, että Lady Ostapeckista oli juttu 2011 Kotilääkäri-lehdessäköhän se oli vai Hyvä terveys. <3 <3 <3

    VastaaPoista